Wijnweetjes

Hoe lang kun je rode wijn bewaren na het openen?

Hoe lang kan je rode wijn bewaren na het openen?

Hoe lang kun je rode wijn bewaren na het openen?

Italiaanse rode wijn is een heerlijke metgezel voor gezellige avonden en speciale gelegenheden. Maar wat als je niet de hele fles in één keer opdrinkt? Veel mensen vragen zich af: hoe lang kan je rode wijn eigenlijk bewaren nadat de fles is geopend? In dit blogbericht duiken we dieper in deze kwestie en bieden we enkele handige tips om de smaak van je rode wijn zo lang mogelijk te behouden.

Hoe lang kan je rode wijn bewaren na het openen?

De houdbaarheid van rode wijn na het openen hangt af van verschillende factoren, zoals het type wijn, de kwaliteit, en de manier waarop je de wijn bewaart. Over het algemeen geldt de regel: hoe hoger de kwaliteit van de wijn, hoe langer je deze kunt bewaren na het openen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:

 1. Jonge rode wijnen (1-3 jaar oud): Deze wijnen zijn het meest kwetsbaar voor oxidatie. Na het openen kun je ze het beste binnen 1-2 dagen consumeren. Om de smaak langer te behouden, gebruik je een vacuümpomp om de lucht uit de fles te halen en bewaar je de fles in de koelkast.

 2. Oudere rode wijnen (3-5 jaar oud of meer): Oudere wijnen hebben vaak complexere smaken en kunnen langer bewaard worden na het openen. Je kunt ze meestal 3-5 dagen bewaren in de koelkast. Zorg ervoor dat je de fles goed afsluit met een kurk of een wijnstop en bewaar deze rechtop om oxidatie te minimaliseren.

 3. Dessertwijnen en fortified wijnen: Deze wijnen, zoals port en sherry, bevatten hogere alcoholgehaltes en zijn vaak langer houdbaar na opening, soms tot enkele weken. Sluit de fles goed af en bewaar deze in de koelkast.

Tips om rode wijn langer vers te houden na het openen:

 1. Koelkasttemperatuur: Bewaar geopende rode wijn altijd in de koelkast, zelfs rode wijnen die bij kamertemperatuur worden geserveerd. De lagere temperatuur vertraagt het oxidatieproces.

 2. Vacuümpompen en wijnstoppers: Gebruik een vacuümpomp om de lucht uit de fles te verwijderen en sluit de fles af met een passende wijnstop. Dit minimaliseert de blootstelling aan zuurstof.

 3. Gebruik kleine flessen: Als je weet dat je niet de hele fles wijn gaat opdrinken, overweeg dan om kleinere flessen te kopen. Dit vermindert de hoeveelheid zuurstof die in contact komt met de wijn.

 4. Wijn bewaren onder argongas: Gebruik een Coravin. Dit creëert een beschermende laag argongas boven de wijn, waardoor oxidatie wordt voorkomen. Dit is vooral handig voor dure en waardevolle wijnen.

 5. Proef voordat je de wijn weg gooit: Als je twijfelt of een geopende fles nog goed is, ruik en proef de wijn voordat je hem weggooit. Sommige wijnen kunnen verrassend goed blijven, zelfs na enkele dagen.

Conclusie:

Hoewel rode wijn gevoelig is voor oxidatie, zijn er verschillende manieren om de houdbaarheid na het openen te verlengen. Door de juiste bewaarmethoden toe te passen, kun je langer genieten van de heerlijke smaken van je favoriete rode wijnen. Onthoud dat elke wijn uniek is, dus het is altijd een goed idee om te experimenteren en te ontdekken welke methoden het beste werken voor de wijnen die jij graag drinkt. Salute!

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Populaire berichten

Volg ons en blijf altijd op de hoogte van aanbiedingen, nieuwe weetjes en zo veel meer wijnweetjes.

Gerelateerde berichten

Winkelwagen
 • Gratis verzending vanaf €150
 • Altijd blind geproefd
 • 100% proefgarantie
Inloggen

Nog geen account?

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door deze website te bezoeken gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.