Wijnweetjes

DOC en DOCG, wat is het verschil?

Cantina Althea

DOC en DOCG, wat is het verschil?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat DOC en DOCG betekenen. DOC staat voor Denominazione di Origine Controllata en DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita. Beide zijn Italiaanse classificatiesystemen voor wijn. De DOC-classificatie is de eerste en meest voorkomende classificatie en werd in 1963 ingevoerd om de kwaliteit en de herkomst van Italiaanse wijnen te beschermen en te waarborgen. De DOCG-classificatie is later geïntroduceerd in 1980 en is een stap hoger dan de DOC. Deze classificatie is bedoeld voor wijnen die een nog hogere kwaliteit en prestige hebben.

Nu we weten wat de afkortingen betekenen, kunnen we verder gaan met de uitleg over Prosecco. Prosecco is een Italiaanse mousserende wijn die voornamelijk wordt geproduceerd in de regio Veneto in het noordoosten van Italië. De wijn is gemaakt van de Glera-druif en heeft een licht zoete, fruitige smaak met aroma’s van groene appel, perzik en citrusvruchten. Het is een populaire wijn die vaak wordt gedronken bij speciale gelegenheden.

Prosecco DOC is de eerste classificatie en wordt gebruikt voor de meeste prosecco-wijnen. Deze wijnen worden geproduceerd in een groter gebied dan Prosecco DOCG en hebben minder strenge productieregels. De wijnen moeten worden gemaakt van minimaal 85% Glera-druiven en de overige 15% kan bestaan uit andere witte druivensoorten die zijn toegestaan in de regio. Prosecco DOC-wijnen hebben een maximale opbrengst van 18 ton druiven per hectare en moeten minimaal 60 dagen rijpen voordat ze op de markt worden gebracht.

Prosecco DOCG is de hogere classificatie en wordt gebruikt voor wijnen die worden geproduceerd in een kleiner gebied dan Prosecco DOC en aan strengere productieregels moeten voldoen. De wijnen moeten worden gemaakt van minimaal 85% Glera-druiven, maar er zijn meer restricties voor de druivensoorten die kunnen worden gebruikt. Prosecco DOCG-wijnen hebben een maximale opbrengst van 13,5 ton druiven per hectare en moeten minimaal 90 dagen rijpen voordat ze op de markt worden gebracht.

Een belangrijk verschil tussen Prosecco DOC en Prosecco DOCG is de locatie waar de wijnen worden geproduceerd. Prosecco DOCG-wijnen worden geproduceerd in een kleinere regio dan Prosecco DOC-wijnen. De Prosecco DOCG-regio omvat de heuvels van Conegliano en Valdobbiadene.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Populaire berichten

Volg ons en blijf altijd op de hoogte van aanbiedingen, nieuwe weetjes en zo veel meer wijnweetjes.

Gerelateerde berichten

Winkelwagen
  • Gratis verzending vanaf €150
  • Altijd blind geproefd
  • 100% proefgarantie
Inloggen

Nog geen account?

Wij gebruiken cookies om uw ervaring op onze website te verbeteren. Door deze website te bezoeken gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.
Begin met typen om producten te zien die u zoekt.